Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

De Magische Maasvallei

De Groene Hotspot van
De Groene Hotspot van Jan Janssen

“In het voormalige project Grensmaas in Meers krijgt de natuur de vrije hand om het gebied in te richten. Vogels, insecten, amfibieën, reptielen, vissen, planten en bloemen, zij hebben deze Groene Hotspot allang ontdekt. Geen geplaveide wegen en uitgezette routes, maar paden gebaand door de dieren, vandaag hier, morgen daar. Een plek voor verwondering en verrassing. Dat is waarom ik nog meer van deze plek ben gaan houden.”

De Maas als architect:
Natuurmonumenten is de beheerder van dit magische landschap met de Maas als architect. Na de grindwinning krijgen de uiterwaarden van de Maas hun vrijheid terug. De rivier kan weer razen en grindbanken vormen, stroomgeulen maken en eilanden overstromen. Aan de oever grazen natuurlijke kuddes met gallowayrunderen en konikpaarden. Onvermoeibaar eten zij gras, snoepen ze van twijgen en schillen ze bomen, zo zorgen ze ervoor dat open en grazige stukken worden afgewisseld met struiken en bos. Hier stroomt een levende Maas.

Hoeve De Weerd
Aan de Nederlandse zijde van de Maas ligt Hoeve De Weerd. Tot in de 19e eeuw behoorde deze hoeve tot Maasmechelen en was hij omsloten door Maasarmen. Het linkergedeelte hoorde niet bij de hoeve, maar was de verenigingskamer van de schutterij van Maasmechelen. Hier hielden de schutters legendarische drank- en eetfestijnen.

IJverige knager
De bever is een bosbouwer bij uitstek. Met zijn snijtanden kan hij grote bomen vellen. Hij knaagt de bomen op stahoogte door. De bast, bladeren en twijgen van de boom zijn het voedsel van de bever. Stammen en takken gebruikt hij ook voor de burchten en dammen. Zo werkt hij nietsvermoedend aan natuurontwikkeling. De aanwezigheid van de bever is de kroon op het werk dat hier verricht is.

Zaden uit het zuiden
De Maas neemt in haar stroom planten en zaden mee uit Frankrijk en België. Hierdoor vind je in het stroomgebied planten met een zuidelijk tintje als de wilde marjolein en witte munt. Ook steken regelmatig gekweekte planten als tomaten of pompoenen de kop op. Samen met soorten als slangenkruid, kattenstaart en boerenwormkruid vormen ze een prachtig planten- palet.

Meer over Stein

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website