Cultureel erfgoed

Het cultureel erfgoed in Stein is bijzonder te noemen. Ontdek kastelen, imposante kerken en kapellen, molens, greenspotsbeschermd dorpsgezichten en andere monumenten met een kleurrijk verleden.

Bekijk alle erfgoed op de kaart

Weergeven op de kaart

Alle erfgoed in Gemeente Stein

Kernen van Stein

Het logo van de huidige gemeente Stein laat vijf golven zien, die symbool staan voor de vijf hoofdkernen: Stein, Elsloo, Urmond, Berg aan de Maas en Meers. Naast de vijf hoofdkernen, bestaat de gemeente Stein uit een aantal dorpjes of buurtschappen: Catsop & Maasband, Meers.

Musea in Stein

Het verleden van Stein is terug te zien in het Streekmuseum Elsloo en bij het Archeologisch Museum Stein. Laat je verrassen door de vele voorwerpen en verhalen.

360 graden digi- en audiotours in Stein

Binnenkijken, luisteren en je verwonderen met audiovisuele 360-gradentours in Stein. In Stein kom je een aantal bijzondere gebouwen en plekken tegen vol verhalen, maar wat doe je als de deuren gesloten zijn? Doorfietsen? Niet tijdens de Route vol Verwondering!

Op een aantal locaties in Stein langs de route kun je een 360-gradentour en/of een audiotour doen, een wonderlijke virtuele ervaring op je eigen smartphone. Zo kun je je alsnog verwonderen over plekken waar je normaal gesproken niet (binnen)komt. Je kijkt je ogen uit en tegelijkertijd luister je naar de boeiendste verhalen.

Route vol Verwondering

Een fietsroute door de Zuid-Limburgse Grensmaasvallei die je laat verwonderen over schitterende natuur, vergezichten, het RivierPark Maasvallei, het Geleenbeekdal en cultureel erfgoed. Op meer dan 30 locaties langs de route kun je een 360-gradentour en/of een audiotour doen, een wonderlijke virtuele ervaring op je eigen smartphone. 

Kleine monumenten

Gemeente Stein kent zo'n 140 kleine monumenten, allemaal kleine pareltjes. Een kleine groep van vrijwilligers zorgt voor de inventarisatie en beschrijving van deze monumenten en houdt constant de conditie van de monumenten in de gaten. Elk monumentje heeft haar geschiedenis, zoals bijvoorbeeld de Kapel Maria inde Nood aan de Kapelbergweg of de Mariakapel, de Bokkenrijderskapel in Urmond, of de Winanduskapel in Catsop. 

Het Maaskentjleed

Zing mee met het Steinders volkslied. Het 1e couplet gaat zo:

 

Gruetsch op wae v`r zin en waore
Hië te zeen dat deit os good
Ooze geis geit noats verlaore
Want hië struimt oos Maaskenjts blood

Kazemat Elsloo

Deze Nederlandse bunker, betonkazemat S-54 uit 1939, is het enige tastbare bewijs van de felle gevechten die hier bij de Duitse inval op 10 mei 1940 hebben plaatsgevonden. Deze driemansbunker, type ‘stekelvarken’, was onderdeel van het verdedigingsstelsel bij de brug over het Julianakanaal. Het is de laatste van de 45 betonkazematten die het Nederlandse leger in 1939-1940 als “Julianakanaal”-linie (onderdeel van de Maaslinie ) tussen Maastricht en Echt liet aanleggen.

Archeoroute Stein

Met de Archeoroute Limburg ontdek je de verhalen achter de Limburgse geschiedenis en archeologie. Op de vindplaats sta je virtueel oog in oog met een archeoloog. Hij laat je zien en beleven wat er zich op deze locatie in het verleden heeft afgespeeld. In Stein bevinden zich drie vindplaatsen van de Archeoroute. Ontdek ook welk archeologisch voorwerp verbonden is aan deze historische plek.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Stein: