Uniek erfgoed in Stein

Stein is rijk aan cultureel erfgoed. Ontdek het zelf via één van de vele routes in Stein.

Erfgoed in Stein

1

Rijksbeschermd gezicht Urmond

Het beschermde dorpsgezicht omvat het centrum van Oud-Urmond, een oud middeleeuws stadje, dat omstreeks 1300 stadsrechten verkreeg. De opkomst van Urmond is te danken geweest aan de scheepvaart op de Maas. Naast de hoger gelegen kern ontstond een "benedenstadje". De ligging van de neoclassicistische Terpkerk is vooral indrukwekkend vanaf de voormalige havenbuurt. Rondom de kerk liggen verscheidene rijksmonumenten. De belangrijkste is het 17e-eeuwse Schippershuis (Grotestraat 20). Samen met de panden Grotestraat 22-24, de historische trap, het Oude Veerhuis, Kloosterstraat 2 en 4 en het 17e-eeuwse Protestantse kerkje vormt het een schilderachtig geheel.

Meer over Urmond
2

Rijksbeschermd gezicht Elsloo

Het beschermde gebied bestaat uit de oude dorpskern van Elsloo en de kasteeltuin en landerijen van Kasteel Elsloo. Beide elementen vormen een ruimtelijke eenheid met een bijzonder karakter. Het oudste deel van het dorp bestaat in feite uit één hoofdstraat, de Dorpstraat, die zich aan beide uiteinden splitst in de Kaakstraat, Raadhuisstraat, Maasberg en Op de Berg. Aan deze straten liggen diverse rijksmonumenten met onder meer een schilderachtige groep 18e-eeuwse huizen, de 17e-eeuwse Schippersbeurs en de 19e-eeuwse St. Augustinuskerk. Onder aan de Maasberg ligt kasteel Elsloo, met de Slakmolen, de botanische tuin en het prachtig kasteelpark, dat uitloopt in het Bunderbos. Klik hier over de openingstijden van de Slakmolen.

Meer over Elsloo
3

Kasteel Stein

Kasteel Stein is een omgracht complex, dat bestaat uit de ruïne van de oude hoofdburcht en de lager gelegen voorburcht. Het oudste gedeelte van de op een motte gebouwde waterburcht is de ronde mergelstenen toren, de donjon, die uit de 13e eeuw dateert. Later is deze toren uitgebreid met diverse vertrekken binnen een ovale ringmuur. Rond 1450 wordt de vierkante poorttoren door twee ronde bakstenen torens geflankeerd. Eind 18e eeuw is de hoofdburcht vervallen tot een romantische ruïne. Naast de open dagen is de kasteelruïne voor groepen op afspraak te bezoeken. Klik hier voor het maken van een afspraak.

Meer over Kasteel Stein
4

De oudste nederzettingen in Nederland

De dorpskernen Urmond, Stein en Elsloo behoren tot de oudste nederzettingen van Nederland. Ongeveer 7000 jaar geleden vestigden zich hier de eerste boeren, de Bandkeramiekers, genoemd naar de bandvormige versiering van hun fijn aardewerk. De amateur-archeologen dokter Beckers en pater Munsters hebben tal van opgravingen gedaan, ook uit de Nieuwe Steentijd, de Brons- en IJzertijd, de Romeinse tijd en de Merovingische tijd. Veel van de vondsten zijn te zien in het Archeologiemuseum. 

Meer over het Museum voor Grafcultuur
5

De Urmondse Standerdmolen

De korenmolen van Urmond is van het type standerdmolen, d.w.z. dat het molenwieklichaam in zijn geheel draaibaar is opgesteld op een vaststaand voetstuk, de standerd. Het draaien van het molenlichaam heeft tot doel de molenwieken zodanig op te stellen, dat zij gericht zijn op de windrichting. De molen is geheel uit hout opgebouwd. De molen is in 1805 gebouwd en is tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in bedrijf geweest. In 1953 en in 1971-1973 is de molen gerestaureerd. De molen staat in Urmond-Oost en ligt in de Mondiale Beeldentuin Molenpark. De molen met de enthousiaste molenaars is een bezoek zeker waard en is elke dinsdag geopend van 11.00 uur tot 14.00 uur.

Meer over de Urmondse standermolen

Kleine monumenten

Gemeente Stein kent zo'n 140 kleine monumenten, allemaal kleine pareltjes. Een kleine groep van vrijwilligers zorgt voor de inventarisatie en beschrijving van deze monumenten en houdt constant de conditie van de monumenten in de gaten. Elk monumentje heeft haar geschiedenis, zoals bijvoorbeeld de Kapel Maria inde Nood aan de Kapelbergweg of de Mariakapel, de Bokkenrijderskapel in Urmond, of de Winanduskapel in Catsop. Niet alleen kapellen, maar ook veld- en wegkruisen, Christelijke beelden, moderne kunst en historische en folkloristische beelden worden door de werkgroep beheerd. Veel van de kleine momenten tref je aan op onze wandel- en fietsroutes

Wandel- en fietsroutes in Stein

Ontdek de onontdekte pareltjes van Stein

Brochures over Stein

Meer over Stein

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website