Koppel rustend op een houten bank met uitzicht op de Maas

Wandelen & Fietsen in Stein

Beschermde dorpsgezichten, natuur en de Maas

Ontdek Stein in zes prachtige wandelroutes, een rolstoel route, een scootmobiel route en een verrassende fietsroute. Ervaar de diversiteit die Stein te bieden heeft, ontdek de bijzondere verhalen en sta stil bij de schoonheid van het RivierPark Maasvallei.

Op pad in het Hart van de Maasvallei

Hart van de Maasvallei

Deze gids beschrijft zes thematische wandelroutes en de mooiste fietsroute van Stein! Ervaar de diversiteit die Stein te bieden heeft. Ontdek de bijzondere verhalen en sta stil bij de schoonheid van het RivierPark Maasvallei.

Fietsen in Stein

Lekker op de fiets!

Geniet van de mooie fietsroutes in- en rondom Stein. Tijdens iedere fietsroute maak je kennis met een bijzonder aspect van de gemeente Stein: de unieke natuur, de cultuur en de eeuwenoude historie.

Routes in Stein

Cultuurroute (8,5 km)

Tijdens de cultuurroute door de plaatsjes Urmond, Berg aan de Maas en Nattenhoven ontdekt u bijzondere monumenten zoals het Terpkerkje, het veerpontje Berg aan de Maas en de Standerdmolen in Urmond. Deze route voert verder door het prachtige gebied van het Rivierpark Maasvallei.

Startpunt: Voet- en fietsveer HoalEuver II, Berger Maasstraat 17, Berg aan de Maas

Gedichtenroute (6,5 km)

De Gedichtenroute rondom Elsloo is naar een idee van Jack Jacobs en met gedichten van hem ontstaan. Bij het schrijven van de gedichten heeft hij zich laten leiden door de historische rijkdommen en de natuur. Omdat de intentie van de poëzie het best tot zijn recht komt op de plek van de inspiratie, heeft zij de gedichten ook op platen laten graveren en op artistiek bewerkte arduinstenen zuilen laten bevestigen. 

Startpunt: P-plaats Terhagen, Terhagen 1, Elsloo

Historisch Stein (9 km)

Dat de fraaie plaats Stein en het naburige Elsloo een lange geschiedenis hebben, zie je aan de interessante bezienswaardigheden op deze wandelroute. De route langs de blauwe paaltjes neemt je mee naar kasteel Elsloo, brouwerij De Fontein, streekmuseum Elsloo (Schipperbeurs), de historische kern van Elsloo en de ruïne van Stein.

Startpunt: P-plaats Terhagen, Terhagen 1, Elsloo

Natuurroute (13,5 km)

Deze TIroute voert u door het schitterende RivierPark Maasvallei, een gebied dat nog volop in beweging is. Onderweg ontdekt u onder andere het mysterieuze monument Woodhenge, waar eeuwenoude, bijna zwarte boomstammen in de lucht klauwen en de kracht van de natuur symboliseren. De prachtige natuur op deze route zal u verrassen.

Startpunt: P-plaats naast Kloosterstraat 19, Meers

Spirituele route (4,5 km)

Tijdens deze wandelroute verken je het dal van de Ur, een beek die vanuit het Zuid-Limburgse heuvellandschap uitmondt in de Maas. Op een hoogte in het dal ligt Stein, een Limburgs plaatsje met een rijke omgeving. Zo bevindt zich er het kasteelpark, met in het midden op een eiland de ruïne van Stein de laatste overblijfselen van het originele Stein.

Startpunt: St, Martinuskerk, Wilhelminaplein 1, Stein

Een paarse achtergrond met roze en groene icoontjes

Route vol Verwondering!

Eenmaal op de pedalen heeft de 'Route vol Verwondering' heel wat verrassingen te onthullen. Laat je onderweg verwonderen door de schitterende natuur en meer dan 30 verwonderplekken boordevol verhalen. Dankzij de 360 gradentours bewonder je plekken die je normaal niet ziet! 

Industrieel- en Cultureel erfgoedroute

Deze route brengt je langs het bekende Steinerbos, een plek waar kinderen nog echt ouderwets kunnen buitenspelen. Iets verderop wandel je langs het imposante Chemelot, door het Heidekamppark, langs de haven van Stein en je passeert de Heemtuin en de Boschhook. Bij de Brasserie naast het Steinerbos kun je parkeren en een kopje koffie drinken.

Startpunt: Brasserie Steinerbos, ingang Mauritsweg te Stein

Rolstoel-route Steinerbos

Maak een korte toer door het Steinerbos. De omgeving is er groen en schaduwrijk door de vele bomen in het park. Langs de parkvijver is het goed vertoeven. Door de (deels) halfverharde paden is deze route goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. Deze route van bijna 1,5 kilometer is bewegwijzerd met paaltjes met een rolstoellogo.
Startpunt: Parking Steinerbos (Brasserie), Steinerbos 1, 6171 AL Stein (Zie infobord direct naast de twee invalidenparkeerplaatsen, bij de ingang van de brasserie).

Scootmobiel-route Steinerbos

Maak een ronde van bijna 2,5 kilometer door het Steinerbos. De omgeving is bosrijk en daardoor zeer schaduwrijk door de vele bomen in het park. Langs de parkvijver is het goed vertoeven. Door de half verharde paden is deze route goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's. Bij het startpunt bij brasserie Steinerbos staat een informatiepaneel met daarop een overzichtskaart van alle routemogelijkheden. 
Startpunt: Parking Steinerbos (Brasserie), Steinerbos 1, Stein (Zie infobord direct naast de twee invalidenparkeerplaatsen, bij de ingang van de brasserie).

Fietsers langs de Maas in het RivierPark Maasvallei

Fietsroute rondje Stein

Fietsroute ‘Rondje Stein' is 31,4 km lang (kan ook gewandeld worden) en voert je langs de historische kernen, monumenten en landschappen binnen de gehele gemeente Stein. Deze route is tot stand gekomen met behulp van Wandelsportcentrum walking limburg.
Startpunt: Parkeerplaats bij KP27 (Maasstraat te Berg aan de Maas)

Faro Erfgoed-App wandeling Elsloo

Benieuwd naar het verhaal achter klinkende namen als de Kapel aan de Kaak, de Slakmolen of het Verdronken kasteel? Ga dan vanaf dit voorjaar op pad met de Faro Erfgoed app in Elsloo. Dat kan bijvoorbeeld vanaf de Rivierparking aan Terhagen, maar ook in het Historiehuis van de Maasvallei kan je terecht én krijg je bovendien nog een handig routekaartje mee.

Nog meer wandelplezier

Heidekamppad

Een parel in de Maasvallei, zo wordt het Heidekamppark ook wel genoemd. En dan te bedenken dat dit ooit een stortplaats was van het nabije chemieconcern DSM. Het groene park is geliefd bij hardlopers. Het is open, weids en er zijn brede paden. De historische veewallen die hier lagen, de landweer, zijn behouden en versterkt. 

Van Kingbeek tot Knup

Van Kingbeek tot Knup is een wandelboekje van IVN Stein en IVN Elsloo en o.a. te koop bij IVN Stein (Steinerbos), IVN Elsloo (Kasteelpark Elsloo) en Visit servicepunt Stein (Heerstraat Centrum 38).

Een fietser fietst over de stadswal van het dorpje Elsloo

Route vol Verwondering

In de Grensmaasvallei kom je tal van bijzondere gebouwen en plekken tegen vol verhalen, maar wat doe je als de deuren gesloten zijn? Doorfietsen? Niet tijdens de Route vol Verwondering! Op meer dan 30 locaties langs de route kun je een 360-gradentour en/of een audiotour doen op je eigen smartphone. 

Met het veer de Maas over

Via het veerpontje Hoal Euver ll in Berg aan de Maas kunt u via de Maas naar België. Ideaal voor een grensoverschrijdende wandel- en of fietsroute. Wandelaars en fietsers steken gratis over, gemotoriseerde voertuigen betalen een klein bedrag.

Lees verder

Er valt nog zo veel te ontdekken in Stein:

Op het terras van Gasterie de Fontein in Stein met een biertje van Brouwerij de Fontein

Culinair genieten

Voor een lekker hapje en drankje voor, tijdens, of na afloop van een mooie wandeling ben je in Stein op de juiste plek. Vele gezellige terrasjes wachten op jou. Uitgebreid ontbijten, lunchen of dineren kan natuurlijk ook. Hoe dan ook, uit eten in Stein is altijd fijn!

Lees verder

Wakker worden in Stein

Op zoek naar rust en ontspanning? Dan ben je in Stein op de juiste plek. Tijdens je verblijf in Stein ontdek je niet alleen de mooiste pareltjes, maar het is ook de perfecte uitvalsbasis om Zuid-Limburg verder te verkennen, te genieten van RivierPark Maasvallei en een dagje uit in België.

Lees verder

Greenspots

De natuurrijke schatten van Stein zijn bijzonder. Het gebied ligt voor een groot gedeelte in RivierPark Maasvallei, enkele natuurgebieden vallen onder Natura 2000. Men kan hier volop genieten van unieke bossen en kasteelparken.

Lees verder