Hotspots van Stein

Stein is voor velen nog een onontdekte parel en een bezoek meer dan waard. Voordat je dit gaat ontdekken geven we alvast een aantal tips van zaken die je niet mag missen! Dit maakt je dagje uit of vakantie nog leuker!

Deze hotspots mag je niet missen

1

Steinerbos

Al 75 jaar is het Steinerbos een begrip in Limburg. Het is dé plek waar iedereen op adem kan komen. Even weg van de dagelijkse sores. Even geen school. In de ochtend baantjes trekken in het zwembad. Roeien op de vijver. En ’s middags soezen op een deken in de ligweide. De kinderen zijn op avontuur in het bos, maken snelheid op de skelterbaan of hangen ondersteboven in het klimrek. Geen gillende rollercoasters en geen elektronische spektakels. Geen wildwaterbanen. Maar gewoon ouderwets genieten!

Meer over het Steinerbos
2

Beschermde dorpsgezichten Elsloo & Urmond

Stein heeft maar liefst twee beschermde dorpsgezichten, te weten Elsloo en Urmond. Ontdek ze zelf via één van de vele wandelroutes in Stein.

Meer over de kernen van Stein
3

Woodhenge (Bomencirkel)

In de Meerser Koegriend langs de Maas staan vijftien boomstammen die doen vermoeden dat hier een bos is afgebrand. De waarheid is echter anders. De bomen zijn 1400 tot 1700 jaar oud en maken deel uit van een nieuw monument, Woodhenge. De bomen kwamen onder het grind vandaan bij afgravingen in Stevensweert. Zij symboliseren de kracht van moeder natuur.

Meer over Woodhenge
4

RivierPark Maasvallei

Rivier de Maas boetseerde in Limburg door de eeuwen heen een veelzijdig en boeiend landschap. Er ontstond een wirwar van oude stroomgeulen, afgesneden meanders, dijken en uiterwaarden en een typische fauna en flora. Historische steden en markante dorpen getuigen van een verleden vervlochten met de Maas. Pak je fiets, trek je wandelschoenen aan en ontdek het nieuwe grensoverschrijdend (toeristisch recreatief) natuurgebied Rivierpark Maasvallei zelf.

Meer over RivierPark Maasvallei
5

Streekmuseum Elsloo

Het museum is gevestigd in de voormalige Schippersbeurs, een gebouw in Maaslandse stijl uit het begin van de 17e eeuw. Het pand werd gebouwd door de schipper en reder Jan Conincx. De bezoekers maken een reis door de tijd en kunnen zich zo een goed beeld vormen van de woonsituatie, de werkomstandigheden en de levenswijze van de Maaslandse bevolking in de periode van 1650 tot 1950.

Meer over Streekmuseum Elsloo
6

Kasteelparken

Het kasteelpark van Stein ligt rondom de ruïne van kasteel Stein, een voormalige waterburcht, die opgetrokken is op een zogenaamde 'motte'. In de 19e eeuw vormde de ruïne een onderdeel van een landschapspark. Het kloosterkerkhof dat in het park is gelegen, herinnert aan de tijd dat kasteel Stein een Missiehuis was. Bij kasteel Elsloo werd aan het begin van de 19e eeuw een Engels landschapspark aangelegd, dat aansluit op het Elserbos en Bunderbos. Oorspronkelijke elementen als vergezichten, hellingen, slingerende paden, waterpartijen en bijzondere bomen zijn hier nog aanwezig. In het kasteelpark ligt ook de prachtige Botanische tuin.

Meer over historisch erfgoed in Stein
7

Heidekamppark

Het Heidekamppark is een gebied van 45 hectare. Het is toegankelijk en aantrekkelijk gemaakt door aan te sluiten op groengebieden in de omgeving. De rustpunten, de 2,5 hectare aangeplant bos, een hondenloslaatgebied, een Klimaatpad, een trimparcours en een 2.000 vierkante meter groot natuurlijk speelgebied voor kinderen benadrukken de beleving en de veelzijdigheid van dit groene recreatiegebied.

Meer over het Heidekamppark
8

Molen en beeldentuin Urmond

De Urmondse Standerdmolen werd in de Franse Tijd gebouwd in opdracht van Egidius Bauduin. De naam komt van de “standerd”, de verticale spil, waardoor het gehele molenhuis, incl, wiekenkruis, draaibaar is. De molen wordt rondom deze standerd op de wind gezet. Verder is de molen omringd door een mondiale beeldentuin: moderne kunst dat elk werelddeel vertegenwoordigd

meer over de Standerd Molen
9

Met het veer de Maas over

Via het veerpontje Hoal Euver ll in Berg aan de Maas kunt u via de Maas naar België. Ideaal voor een grensoverschrijdende wandel- en of fietsroute. Wandelaars en fietsers steken gratis over, gemotoriseerde voertuigen betalen een klein bedrag.

Meer over het Veer
10

Museum voor Grafcultuur

In het nieuwe concept 'van Stein tot Stonehenge' vinden unieke presentaties plaats van 5000 jaar grafcultuur in Nederland, van prehistorie tot aan de Middeleeuwen. Over de wijze van cremeren en begraven, de grafgiften en de veranderingen als gevolg van nieuwe religies en het denken over de dood. Het museum is gebouwd rondom een 5000 jaar oude Neolithische grafkelder, een nationaal archeologisch monument. In de nieuwbouw komt een laagdrempelige erfgoedwerkplaats.

Meer over het Museum voor Grafcultuur

Meer over Stein

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website