Hoeve De Weerd
Aan de Nederlandse zijde van de Maas ligt Hoeve De Weerd. Tot in de 19e eeuw behoorde deze hoeve tot Maasmechelen en was hij omsloten door Maasarmen. Het linkergedeelte hoorde niet bij de hoeve, maar was de verenigingskamer van de schutterij van Maasmechelen. Hier hielden de schutters legendarische drank- en eetfestijnen.
IJverige knager
De bever is een bosbouwer bij uitstek. Met zijn snijtanden kan hij grote bomen vellen. Hij knaagt de bomen op stahoogte door. De bast, bladeren en twijgen van de boom zijn het voedsel van de bever. Stammen en takken gebruikt hij ook voor de burchten en dammen. Zo werkt hij nietsvermoedend aan natuurontwikkeling. De aanwezigheid van de bever is de kroon op het werk dat hier verricht is.
Zaden uit het zuiden
De Maas neemt in haar stroom planten en zaden mee uit Frankrijk en België. Hierdoor vind je in het stroomgebied planten met een zuidelijk tintje als de wilde marjolein en witte munt. Ook steken regelmatig gekweekte planten als tomaten of pompoenen de kop op. Samen met soorten als slangenkruid, kattenstaart en boerenwormkruid vormen ze een prachtig planten- palet.