Informatie in verband met coronavirus

Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle! Daarom houden we ons in Zuid-Limburg aan het stappenplan van de Rijksoverheid. Check de websites van de aanbieders voor actuele maatregelen voor horeca, culturele instellingen, bioscopen, musea, voorzieningen van accommodaties, sauna’s, casino’s en bibliotheken.

Slakmolen Elsloo

Elsloo Bezoek website

Slakmolen Elsloo

Slakmolen Elsloo Maasberg 1Elsloo Naar de website
De Slakmolen is de enige nog bestaande molen van de drie watermolens die bekend zijn uit de geschiedenis van Elsloo. Hij wordt gevoed door de Slakbeek. Voor de bouw van deze watermolen is al in 1553 opdracht gegeven. De (ban)molen heeft diverse eigenaren gehad. Zij hadden allemaal een relatie met de brouwerij of het kasteel. Tijdens haar bestaan werd de Slakmolen een aantal malen verbouwd en gerestaureerd. Het huidige kasteel waarin de molen is ondergebracht is opnieuw gebouwd rond 1835. Ook na deze tijd is een deel van het kasteel en bijgebouwen afgebrand. Alleen de gekanteelde toren met aanbouw is nog van het toenmalige kasteel.

In de jaren 20 van de vorige eeuw zijn veel watermolens stilgelegd vanwege de opkomst van elektrisch aangedreven molens. Ook de Slakmolen, die tot 1924 dienst gedaan heeft, is toen uit bedrijf genomen. Zowel de bijgebouwen als de molen zijn toen in verval igeraakt. In 1984 is men begonnen met de restauratie van de bijgebouwen, thans hotel “Kasteel Elsloo” en in 1988 is de molen voor de laatste keer gerestaureerd in zijn huidige vorm.

Overzicht

Adres
Maasberg 1, Elsloo
Openingstijden en tarieven

Zie website voor openingstijden www.slakmolen.nl

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website