Wandelen en Fietsen in Stein

Beschermde dorpsgezichten, natuur en de Maas

Ontdek Stein in zes prachtige wandelroutes en een verrassende fietsroute. Ervaar de diversiteit die Stein te bieden heeft, ontdek de bijzondere verhalen en sta stil bij de schoonheid van het RivierPark Maasvallei. Stein, stil genieten

Wandelroutes in Stein

1

Cultuurroute (8,5 km)

Tijdens de cultuurroute door de plaatsjes Urmond, Berg aan de Maas en Nattenhoven ontdekt u bijzondere monumenten zoals het Terpkerkje, het veerpontje Berg aan de Maas en de Standerdmolen in Urmond. Deze route voert verder door het prachtige gebied van het Rivierpark Maasvallei.

Startpunt: Voet- en fietsveer HoalEuver II, Berger Maasstraat 17, Berg aan de Maas

Meer over de Cultuurroute
2

Gedichtenroute (6,5 km)

De Gedichtenroute rondom Elsloo is naar een idee van Jack Jacobs en met gedichten van hem ontstaan. Bij het schrijven van de gedichten heeft hij zich laten leiden door de historische rijkdommen en de natuur. Omdat de intentie van de poëzie het best tot zijn recht komt op de plek van de inspiratie, heeft zij de gedichten ook op platen laten graveren en op artistiek bewerkte arduinstenen zuilen laten bevestigen. Hierdoor kun je tijdens de route op acht unieke plekken je hart ophalen met een prachtig gedicht. Download de route nu gratis.

Startpunt: P-plaats Terhagen, Terhagen 1, Elsloo

Meer over de Gedichtenroute
3

Historisch Stein (9 km)

Dat de fraaie plaats Stein en het naburige Elsloo een lange geschiedenis hebben, zie je aan de interessante bezienswaardigheden op deze wandelroute. De route langs de blauwe paaltjes neemt je mee naar kasteel Elsloo, brouwerij De Fontein, streekmuseum Elsloo (Schipperbeurs), de historische kern van Elsloo en de ruïne van Stein.

Startpunt: P-plaats Terhagen, Terhagen 1, Elsloo

 

Meer over Historisch-Stein
4

Natuurroute (13,5 km)

Deze TIroute voert u door het schitterende RivierPark Maasvallei, een gebied dat nog volop in beweging is. Onderweg ontdekt u onder andere het mysterieuze monument Woodhenge, waar eeuwenoude, bijna zwarte boomstammen in de lucht klauwen en de kracht van de natuur symboliseren. De prachtige natuur op deze route zal u verrassen.

Startpunt: P-plaats naast Kloosterstraat 19, Meers

Meer over de natuurroute
5

Spirituele route (4,5 km)

Tijdens deze wandelroute verken je het dal van de Ur, een beek die vanuit het Zuid-Limburgse heuvellandschap uitmondt in de Maas. Op een hoogte in het dal ligt Stein, een Limburgs plaatsje met een rijke omgeving. Zo bevindt zich er het kasteelpark, met in het midden op een eiland de ruïne van Stein de laatste overblijfselen van het originele Stein.

Startpunt: St, Martinuskerk, Wilhelminaplein 1, Stein

Meer over de Spirituele route
6

Industrieel- en Cultureel erfgoedroute

Deze route brengt je langs het bekende Steinerbos, een plek waar kinderen nog echt ouderwets kunnen buitenspelen. Iets verderop wandel je langs het imposante Chemelot, door het Heidekamppark, langs de haven van Stein en je passeert de Heemtuin en de Boschhook. Bij de Brasserie naast het Steinerbos kun je parkeren en een kopje koffie drinken. De route is te volgen via rode paaltjes (schuine bovenzijde van de routepaaltjes geeft de looprichting aan).

Startpunt: Brasserie Steinerbos, ingang Mauritsweg te Stein

meer over de erfgoedroute

Lange afstandswandeling RivierPark Maasvallei 'Wandelroute van het jaar'

Deze grensoverschrijdende tocht van 137 km verbindt de 11 Nederlandse en Belgische Maasgemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. De wandeling werd in april 2021 verkozen als 'Beste wandelroute van de Benelux'

Bekijk de route

Met het veer de Maas over

Via het veerpontje Hoal Euver ll in Berg aan de Maas kunt u via de Maas naar België. Ideaal voor een grensoverschrijdende wandel- en of fietsroute. Wandelaars en fietsers steken gratis over, gemotoriseerde voertuigen betalen een klein bedrag.

Meer over veerpontje Hoal Euver ll

Fietsroute ‘Rondje Stein’

Fietsroute ‘Rondje Stein' is 31,4 km lang (kan ook gewandeld worden) en voert je langs de historische kernen, monumenten en landschappen binnen de gehele gemeente Stein. Deze route is tot stand gekomen met behulp van Wandelsportcentrum walking limburg.

Goed voorbereid op pad!

Nog meer wandelplezier

Wandel - en fietsbrochure Sprankelend Stein

Meer over Stein

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website